Obligaties in vastgoed zonder bank hypotheek, obligatiehouder is hypotheekhouder, dus zekerheid

Obligaties in vastgoed zonder bank hypotheek, obligatiehouder is hypotheekhouder, dus zekerheid

Nederlandse publieke beleggers bezaten eind 2015 10% meer vastgoed dan een jaar eerder. Daarmee ligt het record van eind 2014 alweer aan scherven. Niet zo gek, want geld op uw spaarrekening geeft geen enkel rendement. De obligatie daarentegen is flink in opkomst, vooral in het vastgoed. Alleen is het goed uitkijken in welke obligatie u uw geld investeert. Kijk naar de zekerheden. Bij Woningsparen geven we de eerste hypotheek aan de obligatiehouder en is er geen hypotheek van een bank

Woningsparen volgt de trend die overal momenteel grootschalig ook in bijvoorbeeld in Engeland gebeurd. Veel Engelsen kopen verhuurd vastgoed via een fonds. Veel mensen die investeren, willen niet zelf een woning verhuren, wel het rendement. De groei in investeren in vastgoed neemt ook grotere vormen aan in Nederland. Het netto in vastgoed geïnvesteerd vermogen van Nederlandse publieke beleggers steeg in 2015 met 13 miljard euro naar 143 miljard euro. Die toename met 10% komt boven op de 18%-groei van het vastgoedbezit in 2014.

De groei in 2015 komt grotendeels van institutionele beleggers met portefeuilles groter dan 250 miljoen euro. Hun totaal steeg 12 miljard euro naar ruim 130 miljard euro. Pensioenfondsen leidden de dans. Het in vastgoed en infrastructuur belegd vermogen steeg bij het ABP met 5,5 miljard euro en bij het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PfZW) met 2,7 miljard euro.De stijging komt ook doordat steeds meer particulieren gaan investeren en beleggen in vastgoed obligaties. De Woningsparen obligatie geeft nu 5% voor 10 jaar vast. Zekerheid door middel van 1e hypotheek voor de obligatiehouder.

Direct versus indirect

De groei bij de twee pensioenreuzen kwam volledig door positieve waardemutaties. Het ABP schreef 5,6 miljard euro bij op de waarde van zijn vastgoed en infrastructuur. Bij het PfZW was dat 3,6 miljard euro.

Bij het ABP was de groei van de vastgoedportefeuille een buitenlandse aangelegenheid. De waarde van de Nederlandse portefeuille daalde bij het burgerlijk pensioenfonds met 2 miljard.

Toch vist Nederland niet achter het net. Het beleggingstotaal van zes op woningen gerichte sector- en huisfondsen steeg met ruim 1 miljard euro. Hier zijn de investeringen zichtbaar van institutionele beleggers in Nederlandse huurwoningen.

Bij de assetmanagers stijgt het in vastgoed geïnvesteerde beheerd vermogen met 6 miljard euro. APG ziet zijn beheerd vermogen met 4,4 miljard euro toenemen door mutaties in de waarde van indirect vastgoed.

Bij assetmanagers die veel in direct beleggen wisselt het beeld. Het beheerd vermogen stijgt bij Bouwinvest, maar daalt bij Bouwfonds IM en Syntrus Achmea Real Estate & Finance.

Nu zijn de particulieren flink in opmars in het investeren in vastgoed obligaties. Spaarders hebben immers spaargeld en zoeken naar een alternatief voor sparen. Een particulier zal altijd een groot deel liquide houden, maar boven een bepaald bedrag is het zeer aantrekkelijk om een rendement te pakken van 5%. De bankrente is immers 0%.

Indien een particulier geen grote aankopen wil doen op korte termijn en men wil wel rendement, dan is de obligatie van Woningsparen een unieke uitkomst voor een rendement van 5%.

Meer weten?

info@woningsparen.nl 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *